Ontdek onze collectie online

Constructie Zelfportret


Charlotte van Pallandt

Constructie Zelfportret


De beeldhouwkunst van Charlotte van Pallandt is expressief maar neigt ook naar abstractie. Constructie zelfportret is een ‘vondst uit het atelier’. Na het overlijden van de kunstenaar heeft Beelden aan Zee dit werk, dat het werkproces van de kunstenaar onthult, kunnen verwerven. Eerst heeft Van Pallandt het eigen gelaat ontleed tot aan de kern om het daarna op te bouwen tot een realistisch zelfportret in brons.

Als Charlotte van Pallandt een portret maakte nam ze het model zo goed mogelijk in zich op. Een vreemd proces van kijken, loeren, scherp de details in zich opnemen, ging vooraf aan het daadwerkelijke modelleren in het atelier. Hier was het model dus niet aanwezig. Zo werd de kunstenares een metafysische filter tussen model en sculptuur. Het proces vergemakkelijkt in zekere zin het maken van een zelfportret van een beeldhouwer, omdat je niet meer kijkt bij het modelleren zelf. Beeldhouwers zijn over het algemeen niet zo gemakkelijk (niet zoals schilders, die slechts in een spiegel hoeven te kijken om een zinvol portret op het doek te maken) in staat zichzelf waar te nemen: ze moeten hun gehele hoofd, ook de achterzijde, immers zien om een volledig portret te kunnen maken. Van Pallandt toonde in dit portret een soort innerlijke constructie. Die constructie kan men metaforisch opvatten, waardoor een soort innerlijk van de kunstenaar zichtbaar wordt. Het geheel is genummerd, gemarkeerd, om uiteindelijk te kunnen worden gemanipuleerd door een bronsgieter als ooit een bronzen gietsel moest worden gemaakt van dit beeld. De collectie bevat 33 objecten van de hand van Van Pallandt, inclusief penningen.

Documentatie

Publicaties

Titel:
"Charlotte van Pallandt"
Auteurs:
Bruin Kops, J.E. de & Lohuizen-Mulder, M.E. van
Jaar van uitgave:
1977
Aantal pagina's:
ISBN:
Plaats van uitgave:
Titel:
"Charlotte van Pallandt : Beelden en tekeningen"
Auteurs:
Visser, Mathilde & Wilde, Edy de
Jaar van uitgave:
1981
Aantal pagina's:
ISBN:
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Titel:
"Charlotte van Pallandt"
Auteurs:
gegevensfout: 2388 & Braat, L.P.J.
Jaar van uitgave:
1968
Aantal pagina's:
23
ISBN:
Plaats van uitgave:
Den Haag
Titel:
"Charlotte van Pallandt : Gipsen en Schetsen"
Auteurs:
Verschoor, Gerdien & Grondman, Agnes & Struycken, Peter
Jaar van uitgave:
2001
Aantal pagina's:
127
ISBN:
9070842424
Plaats van uitgave:
Heino
Bovenstaande publicaties zijn te vinden in de Sculptuur Instituut Bibliotheek, gevestigd in Museum Beelden aan Zee.
De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag op afspraak (mail de bibliothecaris op vanbroekhuizen@sculptuurinstituut.nl)