Ontdek onze collectie online

Revolution Kid (Fox)


Yinka Shonibare

Revolution Kid (Fox)


Met zijn in Vliscostoffen geklede dier- en mensfiguren slaagt Shonibare er keer op keer in om belangrijke actuele thema’s als culturele identiteit, globalisering en het koloniale verleden aan de kaak te stellen. Vaak humoristisch en confronterend tegelijk, zijn kleurrijke sculpturen laten de kijker nooit onberoerd.

Rent deze menselijke vos omdat hij op iets jaagt, of wordt hij juist belaagd? De kunstenaar heeft het beeld gemaakt toen de Arabische Lente in het nieuws kwam. In zijn rechterhand heeft het beeld een gouden pistool vast (net zulk een gouden pistool als de Lybische leider Khadaffi had, zie afb.) In zijn linker een blackberry, hét communicatiemiddel voor hedendaagse revoluties. Shonibare is opgegroeid in twee culturen: Nigeria en Engeland. Het thema culturele identiteit beheerst zijn werk. De figuur draagt een kostuum van Europese, 18e-eeuwse snit met een typisch Afrikaanse print. Maar… de stof is niet Afrikaans maar gefabriceerd door de Vliscofabriek in Helmond!

 

 

Publicaties

Titel:
"Yinka Shonibare MBE : Fabric-ation"
Auteurs:
Lilley, Clare
Jaar van uitgave:
2013
Aantal pagina's:
159
ISBN:
9781908432049
Plaats van uitgave:
Wakefield
Bovenstaande publicaties zijn te vinden in de Sculptuur Instituut Bibliotheek, gevestigd in Museum Beelden aan Zee.
De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag op afspraak (mail de bibliothecaris op vanbroekhuizen@sculptuurinstituut.nl)