Ontdek onze collectie online

Geheel de Uwe


Henk Visch

Geheel de Uwe


Deze poëtische, zwevende mensfiguur met een vijftal kleine aapjes wandelend op de buik zou een illustratie kunnen zijn van een van de vele van generatie op generatie, mondeling overgeleverde sprookjes en volksverhalen uit het Afrikaanse continent.

Deze figuur ligt in een boog, achterovergebogen. Aapjes bevolken de buik. De typische, onaardse manier van vormgeven is typische voor Henk Visch. Hij maakt vaak van dit soort eigenaardige figuren. De houding is gespannen en bevreemdend. Het is meer alsof de kunstenaar een sfeer oproept dan dat hij (bijvoorbeeld) ziekteverschijnsel toont. De kleine aapjes lijken een symbolische functie te hebben, maar welke functie dat is is onduidelijk. De figuur lijkt een brug te zijn voor de kleine figuren die erover lopen. Dat thema van de brug komt bij Henk Visch wel vaker voor. Hij heeft gezegd: Al mijn werk gaat over afstand, het gaan van hier naar daar, en om afstanden te overbruggen heb je metaforen nodig.

Publicaties

Titel:
"Henk Visch : Skulpturen 1980-1986"
Auteurs:
Veenstra, Irene & Schneider, Eckhard & Fuchs, R.H.Visch, Henk
Jaar van uitgave:
1986
Aantal pagina's:
ISBN:
9071584054
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Titel:
"Henk Visch"
Auteurs:
Veenstra, Irene & Visch, Henk
Jaar van uitgave:
1993
Aantal pagina's:
ISBN:
9071161293
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Bovenstaande publicaties zijn te vinden in de Sculptuur Instituut Bibliotheek, gevestigd in Museum Beelden aan Zee.
De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag op afspraak (mail de bibliothecaris op vanbroekhuizen@sculptuurinstituut.nl)