Ontdek onze collectie online

Tête de femme [Tête héroïque]


Ossip Zadkine

Tête de femme [Tête héroïque]


Net als veel van zijn Parijse tijdgenoten onderging Zadkine de invloed van ‘primitieve’ Afrikaanse kunst. Tête de femme is ‘en taille directe’ gehouwen en bezit de expressieve deformaties die we met die vorm van kunst associëren.

De Wit-Russisch geboren Fransman Ossip Zadkine werkte zijn gehele leven in Parijs. Dit houten beeld, een zeer gestileerde kop, is typerend voor Zadkines vroege werk. Zadkine is in Nederland beroemd door het Rotterdamse oorlogsmonument De Verwoeste Stad, dat zo treffend het gevoel van verlies en van vernietiging verbeeldt. In onze collectie is deze unieke kop opgenomen, dat de stichters van het museum hebben verkregen uit het bezit van schilderes Charley Toorop. Zij heeft het beeld in ruil voor een schilderij van haar hand, gekregen van Zadkine. De kop is abstract en eigenzinnig vormgegeven, en is schatplichtig aan het Kubisme voor de abstractie van vorm. Het is expressief. De haardracht is gestileerd, maar het geheel voelt eigentijds aan. Er zijn ook bronzen versies in omloop van dit beeld, maar in hout is er maar één.

Publicaties

Titel:
"Expressionisme in Nederland"
Auteurs:
Boyens, Piet & Boyens, José & Kluvers, Judi
Jaar van uitgave:
1994
Aantal pagina's:
247
ISBN:
9066304782
Plaats van uitgave:
Zwolle
Titel:
"Ossip Zadkine : l'Oeuvre Sculpté"
Auteurs:
Lecombre, Sylvain & Chirac, Jacques
Jaar van uitgave:
1994
Aantal pagina's:
707
ISBN:
2879001463
Plaats van uitgave:
Paris
Bovenstaande publicaties zijn te vinden in de Sculptuur Instituut Bibliotheek, gevestigd in Museum Beelden aan Zee.
De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag op afspraak (mail de bibliothecaris op vanbroekhuizen@sculptuurinstituut.nl)