Ontdek onze collectie online

Say Goodbye to Loneliness


Jake and Dinos Chapman

Say Goodbye to Loneliness


In het beeld met de ironische titel Say goodbye to loneliness brengen Jake en Dinos Chapman mens en machine, lichaam en lust, aantrekkingskracht en afschuw samen. Ze roepen vragen op over het nut van technologie, het gebruik of misbruik van ons eigen lichaam en menselijke verlangens en behoeften.

De sculptuur van Jake & Dinos Chapman is een mengeling van grove pornografie en gevoelige esthetiek, van bronzen verhevenheid en medisch realisme, van sculpturale abstracties en morele grensvlakken. De samenwerkende Chapmans, controversiële shock-kunstenaars uit de hoek van de zgn. Young British Artists YBA, onderzoeken in hun werk het verband tussen de verbeelding van het lichaam en het (geseksualiseerde) geweld dat zo vaak voorkomt in onze zogenaamde beschaafde samenleving (zie afb.). De afbeelding van het mannelijk lid vindt soms een herhaling in mechanische fallische symbolen, zoals die van het geweer, de medische spuit, en van volwassen seksspeelgoed. Zegt u maar gedag tegen uw eenzaamheid, dat is de titel van het beeld; in het beeld ziet u dat de hersenen worden ingespoten en mechanisch tevreden worden gehouden door de toys en de drugs. Deze zwarte visie op de wereld wordt verleidelijk verbeeld in technicolor-getint brons, zodat de toeschouwer zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en het oog laat gaan naar de beeldelementen waaruit het taboe bestaat. De goede smaak wordt geschonden, ten faveure van een ongenadige eerlijkheid.

Publicaties

Titel:
"Jake and Dinos Chapman : Cained and Disabled, the next chapter"
Auteurs:
Hergott, Fabrice & Rosenthal, Sir Norman
Jaar van uitgave:
2010
Aantal pagina's:
ISBN:
9783000324901
Plaats van uitgave:
Munchen
Bovenstaande publicaties zijn te vinden in de Sculptuur Instituut Bibliotheek, gevestigd in Museum Beelden aan Zee.
De bibliotheek is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag op afspraak (mail de bibliothecaris op vanbroekhuizen@sculptuurinstituut.nl)